معرفی استان مرکزی:
استان مرکزی علاوه بر این که در مرکز کشور واقع شده با توانمندی هایی که در بخش های مختلف اقتصادی به ویژه صنایع بزرگ و پیشرفته دارد همچون قلبی پر تپش شریان های اقتصادی کشور را تغذیه می کند. همچنین جایگاه ظهور و حضور بزرگ شخصیتی است که در بخش عمده ای از تازیخ گذشته و تمامی عصر حاضر نظیر آن پا به عرصه وجود نگذاشته است. حضرت امام خمینی (ره) که در شهر خمین از شهرهای جنوبی استان ولادت یافت، تحصیلات آغازین خود را در مدرسه سپهداری اراک گذراند و بعدها با خورشید تابان علم و معرفت و دیانت پهنه جهان را نورافشانی و روشن نمود. وجود دیگر علمای وارسته و شخصیت های فرهیخته و رجال برجسته سیاسی، فرهنگی، ادبی، مذهبی و متخصصین در فنون مختلف نظیر فخرالدین عراقی، ملا احمد عراقی، میرزا تقی خان امیرکبیر، قائم مقام فراهانی، میرزا حسن آشتیانی، عباس اقبال آشتیانی، آیت الله میرزا محمد علی اراکی، پروفسور حسابی، شهید دکتر چمران، دکتر محمد قریب که عدد آن ها از 500 تجاوز می کند و بعضاً شهرت جهانی دارند نشانگر سرزمینی است که خاستگاه علم و اندیشه و عرفان است. مساحت استان معادل 29442 کیلومتر مربع می باشد که حدود 82/1 درصد از مساحت کل کشور را دربرگرفته است. آب و هوای استان، بیابانی، معتدل کوهستانی و سرد کوهستانی است. میزان رطوبت هوا و باران در شهرهای این استان یکسان نیست و از اردیبهشت تا شهریور، مناسب ترین زمان مسافرت به این استان است.
شهر اراک:
اراک ، مرکز استان مرکزی و به علت دارا بودن صنایع مادر، شهری صنعتی و کلان شهر محسوب می شود. اراک تا قبل از اسلام جزء قلمرو ماد بزرگ محسوب شده است، از قرون اول اسلامی به منطقه ی وسیع ماد بزرگ جبال می گفتند. در نیمه ی دوم قرن پنجم هجری که سلجوقیان بر غرب ایران استیلا یافتند، سرزمین جبال، عراق عجم خوانده شد. در زمان غتحعلی شاه ولایت عراق شاهد ناامنی و شورش های متعدد از اهالی فراهان، گلپایگان و چهارلَنگ (منطقه ای از لرستان) علیه حکومت قاجاریه بود، وی برای مقابله با این شورش ها و سازماندهی قوای چریکی ایران در منطقه، هیئت میسیو گاردان فرانسوی را به همراه یوسف خان گرجی، سپهدار لشگر جدیدالتأسیس عراق به این منطقه اعزام نمود. لذا در سال 1231 قمری برابر با 1194 خورشیدی به فکر ایجاد شهری جدید درخور مرکزیت منطقه و محل حکومت عراق افتاد که نام سلطان آباد به خود گرفت. اراک از معدود شهرهای ایران است که طبق نقشه ساخته شده، تاریخ و بانی آن مشخص است. شهر اولیه شکل شطرنجی داشت. این شهر در سال 1314 به اراک تغییر نام یافت. اراک از واژه ی اریکه و ارائک گرفته شده و به معنای تخت، سریر و محل نشستن است.
جاذبه های تاریخی و مذهبی اراک:
- مجموعه تاریخی بازار: از بناهای اولیه شهر است که در زمان فتحعلی شاه تأسیس شده و کلیه امکانات رفاهی از قبیل مسجد، سقاخانه، کاروانسرا، حمام و مدرسه و آب انبار در آن احداث گردیده و از این لحاظ از پیشرفته ترین اصول معماری و شهرسازی آن زمان بهره مند است. در زمان ساختش از هر سو به دروازه های اصلی شهر وصل می شده که بر اهمیت آن می افزوده است. در مجموعه بازار حدود 20 کاروان سرا یا تیمچه ساخته شده است که اغلب آن ها از ساختمان های اولیه شهر می باشند. بازار اراک در دو محور شمالی- جنوبی و شرقی- غربی به طور مستقیم و عمود بر هم در مرکز بافت شطرنجی اولیه شهر قرار دارد. طول این بازار کمی کمتر از یک کیلومتر است و دارای دیوارهایی با ارتفاع بسیار است که در برخی نقاط طول آن ها به ۷ متر می رسد. برای خرید هرگونه مایحتاج می توانید به بازار مراجعه کنید